Nasi Tomato
  • Course
  • Cuisine
Servings Prep Time
Cook Time Difficulty
Servings Prep Time
Cook Time Difficulty
Ingredients
  • 3 cawan beras basmathi
  • 2 sudu besar butter
  • 100ml susu cair
  • 500ml air
  • 1 kulit kayu manis
  • 2 bunga lawang
  • 6 ulas bawang putih –dikisar halus
  • 3 biji tomato-dikisar hingga halus
  • 2 sudu tomato puri
  • 1 sudu besar kismis
  • Garam secukupnya
  • Bawang goreng/daun sup sebagai hiasan
Method
Instructions
  1. Panaskan butter ke dalam TupperChef Pressure Cooker
  2. Setelah butter cair, masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang biarkan seketika.
  3. Masukkan pula bahan kisar,biarkan seketika hingga naik bau
  4. Masukkan pula beras,tomato puri, susu cair ,air  dan garam secukupnya.Kacau rata agar semua bahan sebati
  5. Akhir sekali masukkan kismis, tutup penutup Pressure Cooker dan alihkan Valve kepada no1
  6. Biarkan Nasi tomato anda masa dalam jangka masa 7-10min dengan api yang kecil/sederhana
  7.  Setelah masak, pastikan wap dikeluarkan sebelum penutup Pressure Cooker dibuka
  8. Nasi tomato boleh dihias bersama bawang goreng/daun sup

*untuk permulaan pastikan api besar dan turunkan suhu api setelah gelung hijau 1 kelihatan