Instructions

  1. Ambil 2 sudu besar rempah briyani dan garam secukupnya lumurkan keatas ayam –perap seketika
  2. Panaskan minyak sapi didalam TupperChef Pressure Cooker
  3. Setelah minyak sapi cair masukkan rempah kering, bawang yang telah diracik dan juga yang dikisar. Kacau rata biarkan seketika.Masukkan pula rempah briyani dan kacau seketika
  4. Masukkan pula beras, air dan kacau rata agar semua bahan sebati.Kemudian masukkan pula ayam , tutup penutup, alihkan tekanan valve no 2, dan biarkan briyani masak selama 8min dengan kadar api yang kecil/ sederhana
  5. Setelah masak, pastikan wap dikeluarkan sebelum penutup Pressure Cooker dibuka

    *untuk permulaan pastikan api besar dan turunkan suhu api setelah gelung hijau 2 kelihatan

Ingredients

  • 3 cawan beras Basmathi –dibasuh bersih dan toskan
  • 3 cawan air (600-750ml)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 bunga lawang
  • 1 biji bawang besar –diracik
  • 4 ulas bawang putih – dikisar halus
  • 2 sudu minyak sapi
  • 1 paket rempah briyani (anggaran 50gm+-)-dicampur sedikit air supaya menjadi pes
  • ½ ekor ayam di potong kecil
  • Garam secukupnya
  • Bawang goreng-sebagai hiasan

Related Products

11148923
TupperChef ® Pressure Cooker (1) 6.5L

This June